Kaikontarhassa Vehmersalmella tuotetaan
m a a i l m a n  p o h j o i s i n t a   A m e r i i k a n  h e r k k u a
teksti ja kuvat Jukka-Pekka Korpi-VartiainenMaailman pohjoisin sokerimaissipelto kasvoi kaksijapuolimetriseksi.


Machete heiluu puolen hehtaarin maissipel
lossa

Machete heilahtaa nopeasti Petteri Mönkkösen kädessä. Liki kaksijapuolimetrinen maissipelto henkäilee hiljaa huojuen elokuisessa lämmössä. Lapinkoira Penni saapuu Mönkkösten tyttären Idan vieressä iloisena vastaanottamaan minua häntäänsä heiluttaen. Auringon kullankeltaiseksi kypsyttämä maissintähkä toisensa jälkeen siirtyy Petterin käsistä idyllisen Kaikontarhan puutarhan kylmävarastoon. Olemme maailman pohjoisimmalla sokerimaissifarmilla Kuopion Vehmersalmella Soisalon saaressa Kaikonlahden rannalla Eteläisellä Kallavedellä.Hortonomi Petteri Mönkkönen viljelee erikoiskasveja Kaikontarhan puutarhalla.

"Jo kuusitoista kesää..."

"Maistahan, miten makeaa Ameriikan herkkua se onkaan", Petterin puoliso Eija Mönkkönen yllyttää heläyttäen samalla aurinkoisen hymyn kasvoilleen. Ja tosiaankin, helteinen kesä on tänä vuonna suosinut jo 16. kesää maissia viljelevän Kaikontarhan puutarhan kasvustoja ja keväällä istutetut noin 17.000 maissintainta ovat tuottaneet erinomaisen sadon. Sokerimaissin lisäksi tilalla viljellään mm. kurpitsoita, tomaatteja, paprikoita ja basilikaa suoramyyntiin. 
Eija Mönkkönen valelee maissintähkät valkosipulilla ja voisulalla ja lisää niiden päälle ripauksen merisuolaa.


Maissi on työläs ja vaativa kasvi


Kuopion torilta lähiruoan myyntimatkalta juuri kotiutunut Petteri Mönkkönen kertoo, että Early Extra Sweet- ja Sheba-lajikkeet ovat kuluneena kesänä menestyneet erinomaisen hyvin, vaikkakin sadettimien on tarvinnut rouskuttaa lähes taukoamatta kasvien hyvinvoinnin takaamiseksi.

Petteri kertoo, että sokerimaissi on työläs ja vaativa kasvi, mutta samalla niin palkitseva onnistuessaan. Petterin mukaan moni kuopiolainen onkin jäänyt sokerimaissikoukkuun kerran ostettuaan paahdettua Ameriikan herkkua Kuopion torilla käydessään.Maissi kypsyi tänä kesänä ennätyksellisen nopeasti.


Kun kato tuli kylään...


Kaksi vuotta sitten Kaikontarhalla elettiin kauhun hetkiä: käytännössä koko sokerimaissisato oli tuhoutunut ja sen eteen tehty kova työ ja taloudelliset uhraukset valuivat hukkaan. "Se oli kova paikka pienviljelijälle", Petteri vuodattaa. "Mutta tänä vuonna kaikki on toisin - onneksi".  

Suomessa kaikkien kesien lämpö ei riitä maissille, vaikka sokerimaissisato on normaalisti korjattavissa jo 80-82 kasvuvuorokauden jälkeen. Tänä vuonna sato valmistui kolmisen viikkoa etuajassa. Petteri kertoo rehumaissia kasvatettavan Suomessa noin 300 hehtaarilla, kun taas sokerimaissin kokonaisala jää vain noin 25 hehtaariin.

Kaikontarhan puutarhassa on sadonkorjuun aika.


"Pieni maa- ja metsätila tukehtuisi EU-byrokratiaan
"

Kaikontarha oli 1990-luvulla tyhjillään ollut sukutila, kun Petteri ja Eija Mönkkönen aloittivat siellä puutarhaviljelyn. Kaikontarhassa ei ole kyse raskaan sarjan agribisneksestä, vaan Mönkkösten puolen hehtaarin maissipelto ja kasvihuone metsäaloineen ovat siihen verrattuna nappikauppaa. Mutta Mönkkösille ne antavat elannon. Petteri Mönkkönen antaa huutia EU-byrokratialle, sillä sen pyörittäminen näin pienellä tilalla on liian hankalaa ja vie tolkuttomasti energiaa. "EU-tuet eivät todellakaan ole ainakaan meille se motiivi, miksi me tätä työtä teemme", hän lataa.     


Suoramyyntitila

Sokerimaissi on suomalaisilla pelloilla harvinaisuus, ja siksi sen markkinointi on pitänyt rakentaa perheen omista lähtökohdista: suoramyynnistä tilalla ja pääasiassa Kuopion torilla. Ida Mönkkönen odottelee maissintähkien kypsymistä.

"Sokerimaissin sokeri alkaa heti muuntua tärkkelykseksi sen jälkeen, kun tähkä poimitaan, siksi tätä on tehtävä kysynnän mukaan", hortonomi Eija Mönkkönen kertoo. Eija valelee maissin pintaan valkosipulilla ja merisuolalla terästettyä voisulaa, asettaa sen hellästi grilliin paahtumaan siksi aikaa, kunnes ensimmäiset jyvät poksahtavat - kääntää sitten tähkän toisin päin vielä hetkeksi ja ojentaa sen asiakkaalle.  

Mönkköset ovat mietiskelleet maissin viljelyalan kasvattamista, mutta tukkukauppajakeluun siirtyminen tarkoittaisi joka tapauksessa ulkopuolisen työvoiman palkkaamista, mikä vie samalla toiminnalta  kannattavuuden.

Pitkää päivää

"Ja kyllähän nämä sokerimaissifarmarin päivät venyvät aika pitkiksi, kun aamuvarhaisella aloittaa torilta ja sitten kiirehtii sieltä taas suoraan pellolle keräämään seuraavan päivän satoa toria varten. Mutta rakkaudesta maahanhan tätä tehdään", Petteri summaa lopuksi.  Kaikontarhan suojaisalle pientilalle paistaa erityisen lämmin sadonkorjuuajan aurinko - tarjolla on pohjoissavolaista herkutteluruokaa parhaimmillaan.

Verkossa

Kaikontarha Ky
2010 © Sisä-Savon seutuyhtymä               Uutiskirjeen tilaus/peruutus

Pohjois-Savon ELY-keskus on rahoittanut tätä julkaisua.